Soru 2: Atırau'dan geçip Hazar Denizi'ne dökülen Ural Nehri'nin Asya ile Avrupa arasında sınır olduğu, bu yüzden Atırau'nun İstanbul gibi hem Asya'da hem Avrupa'da olduğu doğru mu?
Cevap 2: Wikipedia'daki Avrupa'nın coğrafyası konu başlıklı yazıda Asya ile Avrupa'nın Güneydoğu sınırı hakkında mutabakat olmadığını yazmış. Kimi uzmanlar Ural'ı kimileri de Emba nehrini ( sınır kabul edermiş. Ural kabülünü esas alırsak şehirde de söylendiği ve köprüden geçerken "Welcome to Asia/Europe" yazısının bize işaret ettiği gibi, Atırau hem Asya da hem Avrupa'da yer alır. Emba'yı sınır alırsak Atırau'nun tümünü Asya'da kabul etmiş oluruz. Benim tercihim birincisi, yani Atırau'nun Avrupa'da ve Asya'da toprakları olduğunu kabul etmek. Bu, Avrupa meraklısı olduğum için değil, bu sembolik durumun sevdiğim kültürlerarası yaşama uygun düştüğü ve bana İstanbul'u hatırlattığı için. Hem yazları nehirde karşı kıyaya yüzdüğümde "Asya'dan Avrupa'ya yüzüyor olma fikri de hoşuma gidiyor. (Akıntı ve mesafe yüzünden bunu İstanbul'da yapmak epey zor olsa gerek)
Sonuç olarak, kıta sınırları jeolojik faktörler kadar öznel kabullere de dayanıyor. İstanbul'u da coğrafi olarak Avrupa'da saymayanlar olduğunu hatırlayalım ve Atırau'yu yerel kabülün de bu yönde olması nedeniyle biz de Asya ve Avrupa'da görelim.
Not: Bu bağlantı'da Emba nehrinin güzel bir resmi var. Emba nehri, Kazakistan sınırları içinde yer alan ve Ural dağlarının bir uzantısı kabul edilen Mugalzhar dağları bölgesinden (Aktöbe'de) doğup yine Kazakistan'dan Hazar'a dökülüyormuş.
__________________________________
Bu konuyla veya Kazakistan ve Atırau'yla ilgili başka sorunuz varsa caneronoglu@gmail.com adresine konu kısmına "Atırau günlüğu soru" yazarak e-posta gönderebilirsiniz. İmkan ve bilgim dahilinde cevaplandırmaya çalışırım.
"Soru-Cevap Arşivi"ne dönmek için tıklayın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder