Perşembe, Ocak 25, 2007

AGIP, Karabatan Projesindeki Gecikmeden Ötürü Mercek Altına Yatırılıyor

Kazak hükümeti, Karabatan bölgesinin operatörü AGIP'i Projedeki gecikmeden ötürü incelemeye almış ve anlaşıldığı kadarıyla hızlanmalarını sağlamak için belli mekanizmaları devreye alma hazırlığında. Projeye başladığında 2005 yılında petrol üretimine geçmeyi planlayan AGIP bunu 2010 yılına ötelemiş durumda. İşin bu kadar gecikiyor olması hükümeti tedbir almaya itiyor.

Kazakistan'da petrol üretimi geçen seneye göre düşmüş durumda ve hükümet bundan hoşnut değil. 15 Ocak'ta çıkarılan "petrol sahalarının devrini 2 sene boyunca durdurmaya" yönelik kanunun sebeplerinden biri de küçük petrol alanları imtiyaz sahiplerinin haklarını devren satarak spekülatif yüksek karlar etmesinin önüne geçerek yatırımları ve üretimi arttırmalarını teşvik etmekti. AGIP'in incelemeye alınması yeni hükümetin petrol üretimini arttırmaya yönelik ikinci önemli adımı olarak değerlendirilebilir.

AGIP'in gecikme konusunda incelenmesinin ve muhtemel yaptırımlar uygulanmasının inşaat işlerini yürüten Türk şirketi GATE'ye de doğrudan etkileri olacağını düşünüyorum.

Bu haberi oluşturmakta yararlandığım haberi Internationall Business Times'ta okumak için tıklayın. (İngilizce)

Hiç yorum yok: