Pazartesi, Şubat 05, 2007

Kars-Tiflis-Bakü "İpek Demiryolu"

Hürriyet Gazetesinin haberine göre Kars-Tiflis-Bakü demiryolu inşaa ve yenilenme projesi başlamış. Gönül, Türkiye, kafkaslar ve ortaasyanın demirağlarla en kısa zamanda birbirine bağlanmasını diliyor. İstanbul'dan trene binip Bakü'de veya ilerde yapılacak eklemelerle Atırau'da inmek çok güzel olurdu.

Hürriyet'in haberi için "read more" bağlantısını tıklayın

İpek Yolu’na tarihi imza
5 Şubat 2007
Turan YILMAZ / ANKARA
İpek Yolu’na tarihi imza Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayacak Kars-Tiflis-Bakü (KTB) Demiryolu Projesi, Başbakan Tayyip Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Şaakaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Çarşamba günü Tiflis’te imzalanıyor.

Petrol ve doğalgaz boru hatlarıyla dünyanın en önemli enerji terminallerinden biri haline gelen Türkiye, bu projeyle ulaşımda yine dünyanın en önemli köprülerinden biri haline gelecek.

Tarihi "İpek Yolu"nu demiryolu ağlarında yeniden canlandıracağı için "İpek Demiryolu" olarak nitelenen proje, Batı’da Boğaz geçişli Marmaray demiryolu tüneliyle Avrupa demiryolu ağına, Doğu’da da Kazakistan ve Çin demiryolu hatlarına bağlanacak. En geç 3 yıl içinde 400 milyon dolar harcanarak gerçekleştirilecek proje tamamlandığında, İngiltere’den hareket eden bir trenin kesintisiz bir biçimde Çin’e kadar gidebilmesi öngörülüyor. Projede ilk kazma bu yaz vurulacak.

ERMENİSTAN DEVRE DIŞI

Petrol ve doğalgaz boru hatlarından sonra ulaşımda da kendilerini devre dışı bıraktığı gerekçesiyle Ermenistan’ın karşı çıktığı, Kars Ahılkelek’ten başlayıp Tiflis üzerinden Bakü’ye kadar uzanacak proje kapsamında, Türkiye tarafında 76, Gürcistan tarafında da 29 kilometrelik demiryolu inşaatı yapılacak. Azerbaycan da kendi topraklarındaki 160 kilometrelik hattın rehabilitasyonunu yapacak.

Cırağan hatırası

Demiryolu hattının temelini atacak olan liderler Temmuz 2006’da Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın açılış töreninde biraraya gelmişti. Cumhurbaşkanı Sezer, Çırağan Sarayı’nda verdiği yemekte "Açılışını yapacağımız Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, küresel enerji zincirinin güvenli ve istikrarlı bir halkasını oluşturmaktadır’’ demişti.

Hiç yorum yok: