Pazartesi, Aralık 25, 2006

Yabancı Şirketlerin İş Kanunu kapsamındaki uygulamalarına yönelik Valilik ve Savcılık soruşturması sonuçlandı

Son Tengiz olaylarından sonra Savcılık ve Valilik'in yabancı şirketlerin iş kanunu kapsamındaki uygulamalarına yönelik araştırması sonuçlanmış. Özellikle Türk şirketlerinin personel politikalarında ciddi düzenlemeler yapması faaliyetlerini sürdürebilmeleri için zaruri görünüyor.
(Haberin tümünü Rusça okumak için tıklayın.)

Özetle:
- Kazak ve Yabancı işçilerin aynı iş için farklı ücretler aldığını ve bunun kabul edilemez olduğu vurgulanmış. Kazak marangozun 50,000 Tenge (yaklaşık 400$) aldığı bir ay Türk marangozun eline 168,000 Tenge (yaklaşık 1,350$) geçtiği örneği tespit edilmiş. Yabancıların 932,000 Tengeye (yaklaşık 7500$) varan maaşlar aldığı belirtilmiş.

- TCO ve AGIP müteahitlerinin (Enka ve Gate kastediliyor) ücretlendirmede zor çalışma koşullarını (örneğin iklimin sert olması, sağlığa zararlı etkilere maruz kalmaları) hesaba katmadıklarını, fazla mesai ve tatil günleri için daha yüksek ücret ödemediklerini tespit edilmiş.

Yetkililerin açıklamaları:

Atırau Bölge Savcısı Rahimbek Mamırbaev:
"Türk şirketlerinde çift muhasebe tespit ettik. İşçilere Atırau'daki resmi maaşları haricinde Türkiye'de ikinci bir ödeme yapılıyor. Bunların üzerine gidilecek, ceza yasası* kapmasında işlem yapılacak. Şirketler uygulamalarını kanunlara uygun hale getirinceye kadar takibimiz devam edecek."

*Not: Savcının ceza yasasını telaffuz etmesi, artık iş kanunu ihlallerini idari (administrativni) para cezalarıyla kapatılmayacağını, yöneticilerin mahkeme önüne çıkarabileceğini ve hapis dahil yaptırımlara maruz kalabileceklerini ima ediyor.

Atırau Bölge Valisi Berya Rıskaliev:
"Tespitlerimize göre yabancı şirketler Kazakistan'ın çalışma kanununa riayet etmiyor. Bunun sorumluluğu şirket yönetimindedir. AGIP müteahitlerini iyi denetlemiyor. Kazak vatandaşlarının yabancılarla eşit ücret almasının takipçisi olacağız."

TCO'nun üretimden sorumlu Genel Müdürü David Madison:
"Çalışanların iyi maaşlar alması gerektiğine inanıyoruz. Bizde en düşük ücret 90,000 Tenge (yaklaşık 700$) olacak.

Enka (SK) Genel Müdürü İbrahim Karaağaç:
" Çalışanlarımızla ana dilleri ile sözleşmeler imzalayacağız. (Kazaklarla Kazakça sözleşmeyi kastediyor) Fazla mesai ücretleri ödenmektedir. Zor iklim şartları gözönüne alınarak ücretlere ilave yapılmıştır.

Haberin tümünü Rusça okumak için tıklayın.

Hiç yorum yok: