Birçoğumuzun Kazakistan'a geldikten sonra tanıştığı Kazakların "Kızıl Balık" diye isimlendirdiği, yumurtalarından siyah havyarın üretildiği değerli balık Türkiye'de Mersin Balığı veya Morina adıyla biliniyor.
İsmi Akdeniz çağrışımı yapsa da Karadeniz'de ve Karadeniz'e dökülen akarsularda nadiren rastlanan bir balık. Son yıllarda soyu tükenme tehlikesinde olduğu için avlanması tamamen yasak.
Bu balığa balıkların dinazoru diyorlar, zira milyonlarca yıldır evrimleşmeden günümüze gelmiş. Zaten görenler bilir fizyolojik yapısı epey farklı bir balıktır. Kemik, pul ve kafa yapısı özellikle ilgi çekici.
Atirau'lularla sohbet edip de eskiden nasıl kaşık kaşık havyar yediklerini dinlemeyen yok gibidir. Geçmiş zaman olur ki hayali cihana değer... Günümüzde Atirau'da da siyah havyar bulmak çok güç, en ucuz olduğu mevsimde bile kilosu 500 dolar civarında. Kızıl balık yemek hala mümkün ama soyu tükenen bu lezzetli balığı her yediğimde suçluluk duygusu da hissetmeme mani olamıyorum. Umarım bu güzel balığın soyu tükenmez.
Türkiye'de Mersin Balığı ile alakalı internette epey bilgi var. Aşağıda bir seçme yaptım:
Mersin balığı hakkında ansiklopedik bilgi
Mersin balığı yetiştiriciliği
Karadeniz'de nesli azalan Mersin balığını koruma projesi.
Giresunlu balıkçı evinin önündeki havuzlarda havyar üretmeye çalışıyor.
Karadeniz'de yakalanan Mersin balığı Kayseri'de satışa sunuldu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder